Laptopul este, împreună cu telefonul, unul dintre dispozitivele indispensabile în prezent, multiple activități fiind realizate cu ajutorul său. Folosit la serviciu, la facultate sau pentru recreere, laptopul a devenit mai degrabă o necesitate, decât un moft. Statisticile atestă importanța laptopurilor în viețile noastre, peste un miliard de persoane fiind deținătoare de laptopuri funcționale, la nivel global.

Recomandările noastre (calitate-preț)

Fie că este vorba de activitățile de serviciu, de nevoia de divertisment sau de dorința de rulare a unor jocuri, laptopul potrivit poate răspunde nevoilor distincte ale utilizatorilor. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să folosim cel mai bun laptop pentru propriile nevoi, care să ofere un echilibru între performanță și portabilitate.

De cele mai multe ori, utilizatori care își doresc un laptop pentru activitățile zilnice ajung să achiziționeze laptopuri cu specificații mult prea puternice, care, deși ar putea oferi performanțe excelente în anumite contexte, nu ajung să fie folosite niciodată la capacitatea lor maximă.

Din lipsa de informații, utilizatorii ajung să plătească mai mult pentru un laptop, fără a avea reală nevoie de anumite caracteristici. Ghidul actual vă poate ajuta să alegeți cel mai bun laptop pentru nevoile personale și să realizați și o economie importantă de bani.

De ce să alegem cel mai bun laptop?

Investiția într-un laptop este, de cele mai multe ori, o investiție de durată. Cu mici excepții, laptopul achiziționat poate fi folosit fără defecțiuni majore, pentru minimum doi sau trei ani. Pentru a putea obține tot ceea ce vă doriți de la laptop, este important să optați pentru cel mai bun laptop, raportat la necesitățile reale pe care le aveți.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să cheltuiți mii de lei pentru un laptop, deoarece un produs bun pentru nevoile personale poate fi inclusiv un laptop ieftin. Dacă tot ce vă doriți este să urmăriți filme, să navigați pe internet și să păstrați legătura cu familia sau prietenii, cel mai bun laptop pentru dvs. poate fi disponibil la un preț mai mult decât accesibil.

Cum alegem cel mai bun laptop?

Progresul tehnologic a permis apariția a sute de modele distincte de laptop-uri, cu diferite caracteristici, concepute pentru sectoare diferite. Pentru a putea alege cel mai bun laptop pentru propriile nevoi, este important să cunoaștem principalele tipuri de laptopuri, dar și care sunt caracteristicile prin care acestea se diferențiază

Tipuri de laptopuri

Laptop business

Conceput special pentru utilizări la locul de muncă, laptopul pentru business este robust și are caracteristici avansate de securitate și performanțe superioare. De regulă, prețul unui laptop pentru afaceri este mai mare decât prețul unui laptop tradițional. În funcție de specificul locului de muncă, poate fi necesar ca laptopul de afaceri să fie și portabil, adesea fiind folosite dispozitive ultraportabile.

Laptop home

Utilizat pentru divertisment și multimedia, un laptop tip Home reprezintă alegerea majorității cumpărătorilor, în principal datorită costurilor reduse și a varietății crescute de modele existente. Nevoia de divertisment și de comunicare poate fi asigurată de un astfel de laptop, însă există multiple limitări în ceea ce privește posibila sa utilizare în alte contexte, precum pentru rularea unor jocuri sau pentru realizarea unor sarcini de serviciu.

Laptop ultraportabil

Dimensiunile și greutatea reduse sunt principalele caracteristici ale unui laptop ultraportabil. Destinat utilizărilor departe de casă, un laptop ultraportabil cântărește mai puțin de 1.5 kilograme, fiind ușor de deplasat. Laptopurile ultraportabile nu excelează la capitolul durabilitate, nefiind recomandată utilizarea lor în condiții nefavorabile.

Laptop 2 în 1

Denumit astfel deoarece combină caracteristicile unui laptop cu cele ale unei tablete, laptopul 2 în 1 este un model hibrid care poate fi transformat din laptop în tabletă prin simpla deconectare a tastaturii. Un laptop 2 în 1 este portabil, excelent pentru oamenii aflați mereu în mișcare. Performanțele unui astfel de dispozitiv sunt unele reduse, ce nu pot fi comparate cu cele ale unui laptop ultraportabil sau de afaceri.

Laptop gaming

Prevăzut cu componente puternice, un laptop pentru gaming poate înlocui desktop-ul clasic de gaming, însă costurile suportate vor fi semnificativ mai mari. Orientat spre performanță, cel mai bun laptop pentru jocuri dispune de placă video dedicată și procesor puternic, astfel încât să poată rula cele mai solicitante jocuri.

Componentele esențiale ale unui laptop?

PROCESORUL

Componentă esențială a laptopului, procesorul determină performanțele produsului, cât și prețul acestuia. Intel este cel mai popular producător de procesoare pentru laptopuri, însă există suficiente laptopuri cu procesor AMD, de regulă disponibile la prețuri mai mici. Pentru a simplifica căutarea utilizatorilor, Intel și AMD au denumit procesoarele în ordinea apariției lor, performanțe mai mari fiind asigurate de ultimele variante lansate.

În funcție de necesitățile pe care le aveți, cel mai bun laptop poate dispune fie de un procesor Intel Pentium, considerat mai slab, fie de un model Intel Core i9, cel mai puternic tip de procesor. Dacă urmează să folosiți laptopul pentru navigarea pe internet, vizionarea de filme sau comunicarea online cu prietenii, nu veți avea nevoie de un Intel Core i9, ci este suficient un Intel Core i3 sau un AMD Ryzen 3.

În schimb, pentru sarcini de o complexitate crescută, cât și pentru rularea celor mai noi jocuri, este recomandată achiziționarea unui laptop cu procesor Intel Core i9, Intel Core i7 sau AMD Ryzen 7. Prețul unui laptop depinde într-o mare măsură de versiunea procesorului instalat, cele mai scumpe laptopuri fiind acelea care dispun de un procesor dintr-o generație nouă, precum Intel Core i9.

Memoria RAM

La fel ca în cazul procesorului, memoria RAM este o componentă fără de care laptopul nu poate funcționa. Informațiile rulate pe laptop sunt mai întâi procesate de RAM, astfel că performanțele unui laptop depind într-o mare măsură de tipul de RAM și de capacitatea sa.

La momentul actual, există trei tipuri de memorii RAM ce se pot regăsi în configurația unui laptop:
– de tip DDR2 (considerate cele mai slabe memorii RAM, lucrează la frecvențe cuprinse între 400 și 1066 MHz și sunt întâlnite de regulă pe calculatoarele mai vechi);
– de tip DDR3 (cel mai frecvent utilizate, lucrează la frecvențe de 800-2133 MHz);
– de tip DDR4 (cele mai puternice memorii, ating frecvențe cuprinse între 1600 și 3200 MHz).

Majoritatea laptopurilor sunt prevăzute cu un RAM de tip DDR3 cu o capacitate de 4 GB, suficientă pentru accesarea într-un timp foarte scurt a datelor stocate. Performanțele unui laptop cresc atunci când RAM-ul instalat lucrează la frecvențe mai mari și are o memorie mai mare.

Spațiul de stocare

Asigurați-vă că laptopul pe care vi-l doriți oferă suficient spațiu de stocare. În caz contrar, va fi necesar să achiziționați un hard disk extern, urmând a suporta cheltuieli suplimentare. Nu doar capacitatea de stocare este importantă, ci și tipul unității de stocare din configurație. Unitatea de stocate poate fi:
– de tip SSD
(mediu de stocare mai rapid decât clasicul HDD, însă mai puțin accesibil și cu o capacitate mai mică de stocare);
– de tip HDD (laptopurile cu hard disk tradițional oferă o capacitate crescută de stocare și au costuri reduse).
– de tip SSHD (formă hibridă ce combină capacitatea unui HDD tradițional cu performanțele unui SSD);
– de tip eMMC (stocare flash, frecventă pe laptopurile 2 în 1 și pe Chromebook-uri, oferă o capacitate redusă de stocare și performanțe semnificativ mai slabe).

În cazul în care urmează să folosiți laptopul pentru sarcini complexe, este recomandat ca în configurație să se regăsească un SSD cu o capacitate de minimum 256 GB. În schimb, dacă nu aveți nevoie de un laptop care să execute sarcini dificile, ci aveți nevoie de un spațiu crescut de stocare, un HDD de 1 TB este recomandat

Placa grafică

Multe dintre laptopurile folosite pentru divertisment și multimedia sunt prevăzute cu placă grafică integrată pe procesor, cu capacități relativ scăzute. În mod normal, cel mai bun laptop trebuie să dispună de un placă grafică dedicată, deoarece acestea nu consumă din memoria celorlalte componente și sunt mult mai performante.

Bateria

Un aspect extrem de important, în cazul laptopurilor, îl reprezintă bateria. Una dintre cele mai comune întrebări ale utilizatorilor face referire la autonomia bateriei. Deoarece laptopurile sunt recunoscute în special pentru portabilitate, cele mai bune laptopuri trebuie să permită utilizatorului să lucreze pentru ore întregi, fără a fi nevoit să reîncarce bateria. Cel mai bun laptop trebuie să ofere o autonomie a bateriei de minimum cinci ore.

Conectivitate USB-C

În prezent, transferul de date dinspre laptop către un alt dispozitiv inteligent, cât și invers, se realizează cel mai frecvent prin utilizarea porturilor USB. Majoritatea laptopurilor sunt prevăzute cu porturi USB 3.0, însă pe piață există suficiente modele cu porturi USB 3.1 și Thunderbolt 3, mai rapide decât cele menționate anterior. În cazul unui laptop refurbished sau a unui produs mai vechi, este posibil să regăsim inclusiv porturi USB 2.0.

Sistemul de operare integrat

Un avantaj al unor laptopuri poate fi sistemul de operare preinstalat. În cazul unui laptop cu sistem de operare preinstalat, prețul tinde să fie mai crescut, deoarece utilizatorul nu va mai fi nevoit să achiziționeze separat sistemul de operare

Cel mai bun laptop: RECOMANDĂRI

Am analizat opiniile experților și recenziile utilizatorilor pentru a vă oferi recomandările noastre pentru cel mai bun laptop pe care îl puteți cumpăra din magazinele online. Nu avem o singură recomandare, ci vă oferim cinci variante pentru o achiziție reușită.

Laptop ultraportabil Huawei MateBook D14 2020

Bugetul nu vă permite să achiziționați un laptop ultraportabil Apple? Puteți să vă îndreptați atenția asupra laptopurilor ultraportabile produse de Huawei. Deși nu este una dintre companiile de top în producția de laptopuri, Huawei se poate lăuda cu recenziile foarte pozitive venite din partea clienților. Huawei MateBook D14 2020 este unul dintre cele mai apreciate laptopuri lansate în anul curent, raportul dintre preț și calitate fiind indiscutabil unul excelent. Pentru mai puțin de 3000 lei, puteți deține un laptop cu sistem de operare Windows 10 Home preinstalat și cu componente care se pot regăsi oricând în aproape orice configurație.

Huawei MateBook D14 2020
Huawei MateBook D14 2020

Configurație:

Procesor: AMD Ryzen 5 3500U
Arhitectura: Zen
Numar nuclee: 4
Frecventa nominala: 2.1 GHz
Capacitate memorie: 8 GB
Diagonala display: 14 inch
Format display: Full HD
Tip stocare: SSD

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Avantaje:
– preț redus;
– sistem de operare preinstalat;
– caracteristici premium.

Dezavantaje:
– capacitate redusă de stocare;
– placa video integrată;
– dimensiuni reduse ale ecranului.

Laptop Acer Aspire 5 A515-55

Probabil cel mai bun laptop până în 2500 RON, Acer Aspire 5 A515-55 este produsul de care aveți nevoie pentru multimedia și divertisment. Rapid și sigur, Acer Aspire 5 A515-55 poate fi folosit acasă, la locul de muncă sau chiar în deplasări, autonomia bateriei fiind una suficient de mare, de aproximativ 6-9 ore. Laptopul dispune de un procesor Intel Core i5 din generația a 10-a, ce atinge frecvențe maxime de 3.6 GHz, în modul Turbo. Ecranul de 15.6 inch rulează imagini în Full HD și este prevăzut cu tehnologie anti-glare, imaginile rulate fiind clare, fără reflexie a luminii. Deși nu dispune de placă video dedicată, Acer Aspire 5 A515-55 excelează atunci când vine vorba de unitatea de stocare, în configurația actuală regăsindu-se un SSD cu capacitate de 512 GB.

Acer Aspire 5 A515-55
Acer Aspire 5 A515-55

Configurație:

Procesor: Intel® i5 1035G1
Arhitectura: Ice Lake
Numar nuclee: 4
Frecventa nominala: 1 GHz
Capacitate memorie: 8 GB
Diagonala display: 15.6 inch
Format display: Full HD
Tip stocare: SSD

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Avantaje:
– preț redus;
– capacitate de stocare mare, pe un suport SSD.

Dezavantaje:
– versiunea bluetooth.

Laptop Gaming HP Pavilion 17-cd0006nq

Laptopul pentru gaming HP Pavilion 17, în configurația actuală, are capacitatea să ofere performanțe excelente în rularea celor mai pretențioase jocuri existente pe piață. Extrem de atrăgător, din punct de vedere al design-ului, laptopul excelează la toate capitolele, fără nicio excepție. HP Pavilion 17 este prevăzut cu un procesor Intel Core i7 din generația a 9-a, cu șase nuclee, care poate atinge frecvențe de până la 4.5 GHz. În ceea ce privește memoria RAM, în configurație regăsim un DDR4 de 16 GB. Dimensiunea ecranului este de 17.3 inch, iar rezoluția de 1920 x 1080 pixeli. Placa video utilizată este un model dedicat, nVidia GeForce GTX 1660 Ti cu o capacitate de 6144 MB. Laptopul nu dispune de unitate optică, însă este prevăzut cu trei porturi USB 3.1 și cititor de carduri, astfel că scrierea/expedierea unor fișiere se poate realiza extrem de rapid.

HP Pavilion 17-cd0006nq
HP Pavilion 17-cd0006nq

Configurație:

Procesor: Intel® Core™ i7-9750H
Arhitectura: Coffee Lake
Numar nuclee: 6
Frecventa nominala: 2.6 GHz
Capacitate memorie: 16 GB
Diagonala display: 17.3 inch
Format display: Full HD
Tip stocare: SSD

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Avantaje:
– procesor foarte puternic;
– placă video dedicată;
– dimensiune crescută a ecranului.

Dezavantaje:
– preț ridicat.

Laptop Gaming HP Pavilion 17-cd0000nq

În configurația aceasta, HP Pavilion 17 este o opțiune de buget pentru împătimiții de jocuri pe calculator. Deși este vorba de același laptop prezentat anterior, producătorul a modificat configurația internă, astfel încât costul de producție și implicit cel de vânzare să scadă simțitor. Memoria RAM instalată în actuala configurație are o capacitate de 8 GB, comparativ cu 16 GB, în configurația precedentă, în timp ce unitatea de stocare are o capacitate de doar 256 GB, la jumătate față de precedenta configurație. Placa video este o Nvidia GeForce GTX 1050 cu o capacitate de 3 GB. La capitolul procesor, porturi USB și funcții suplimentare, regăsim aceleași componente.

HP Pavilion 17-cd0000nq
HP Pavilion 17-cd0000nq

Configurație:

Procesor: Intel® Core™ i7-9750H
Arhitectura: Coffee Lake
Numar nuclee: 6
Frecventa nominala: 2.6 GHz
Capacitate memorie: 8 GB
Diagonala display: 17.3 inch
Format display: Full HD
Tip stocare: SSD

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Avantaje:
– preț convenabil;
– procesor foarte puternic;
– placă video dedicată;
– dimensiune crescută a ecranului.

Dezavantaje:
– absența unității optice.

Laptop HP 15s-fq1019nq

Portabilitatea și eficiența reprezintă principalele avantaje ale laptopului HP 15S, în actuala configurație. Deși nu excelează la niciun capitol, laptopul oferă echilibru și performanțe suficient de ridicate nu doar pentru divertisment sau multimedia, ci și pentru utilizări office. În configurația prezentată, regăsim un procesor Intel Core i3 ce lucrează la frecvențe cuprinse între 1.2 și 3.4 GHz, cu placă video integrată, un SSD cu capacitate de 512 GB și o memorie RAM de tip DDR4 cu capacitate de 8 GB.

HP 15s-fq1019nq
HP 15s-fq1019nq

Configurație:

Procesor: Intel® Core™ i3-1005G1
Arhitectura: Ice Lake
Numar nuclee: 2
Frecventa nominala: 1.2 GHz
Capacitate memorie: 8 GB
Diagonala display: 15.6 inch
Format display: Full HD
Tip stocare: SSD

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Avantaje:
– preț convenabil;
– consum redus de energie;
– memorie crescută pe un suport SSD.

Dezavantaje:
– placa video integrată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here