Încălzirea apartamentului și a apei menajere reprezintă o necesitate, în special în timpul sezonului rece, când temperaturile din interiorul locuinței pot scădea chiar și zece grade Celsius. Tocmai de aceea, în cazul locuințelor ce nu sunt conectate la o rețea de distribuție a energiei termice, va fi necesară instalarea unui sistem de încălzire.

Recomandările noastre (calitate-preț)

Centralele termice pe gaz, în ciuda costurilor ridicate de achiziție, reprezintă o investiție de durată, extrem de necesară nu doar pe timpul iernii, ci și în restul anului. Cu ajutorul centralei termice pe gaz poate fi furnizată constant apă caldă și temperatura din locuință poate fi menținută la un nivel optim, cu costuri minime.

Deoarece investiția într-o centrală termică pe gaz este una importantă, este recomandat să se apeleze la un specialist pentru alegerea modelului potrivit, care să răspundă nevoilor utilizatorului.

Dacă vă doriți să alegeți fără ajutorul unui specialist, pentru a nu investi mai mult decât este necesar, este important să știți care sunt principalele caracteristici ale centralelor de care trebuie să țineți cont și care sunt cele mai bune centrale termice pe gaz, în funcție de necesitățile dvs. În acest mod, nu doar că veți plăti mai puțin, dar veți evita achiziția unei centrale termice ineficiente.

De ce să alegi cele mai bune centrale termice pe gaz?

Centralele termice pe gaz reprezintă sistemele de încălzire cel mai frecvent utilizate în România, astfel de centrale fiind instalate în majoritatea apartamentelor sau caselor conectate la rețeaua de alimentare cu gaze. Comparativ cu modele electrice, centralele pe gaz au o eficiență energetică mai mare, costul lunar fiind semnificativ mai mic.

Instalarea unei centrale noi presupune o cheltuială consistentă. Centralele termice pe gaz au prețuri ce încep de la 2.500 lei, la care se adaugă costurile pentru instalare, cât și pentru calorifere, țevi sau alte accesorii, atunci când acestea lipsesc. Tocmai de aceea, este esențial să se opteze pentru cele mai bune centrale termice pe gaz pentru propriile nevoi.

Cum alegi cele mai bune centrale termice pe gaz?

Filtrarea centralelor termice pe gaz, cu scopul de a depista cea mai bună centrală termică pe gaz pentru propriile necesități, implică evaluarea avansată a caracteristicilor, însă doar în urma stabilirii propriilor necesități. Altfel spus, trebuie să știi de ce are nevoie locuința ta, pentru a alege corect.

Clasificarea centralelor termice pe gaz în modele bune sau proaste din punct de vedere calitativ poate depinde de nevoile utilizatorului, nu întotdeauna de tipul centralei. În timp ce locuințele de dimensiuni reduse necesită o centrală termică pe gaz de dimensiuni reduse, cu o eficiență medie, locuințele de dimensiuni mari sau familiile cu mulți membri vor avea nevoie de o centrală puternică.

Cumpărarea unei centrale puternice pentru un apartament de dimensiuni mici ar putea să fie o achiziție regretată pe termen mediu și lung, deoarece costurile suportate vor fi unele crescute, în condițiile în care aceleași performanțe de încălzire ar fi putut fi atinse și cu o centrală cu o putere mai mică.

Cele mai bune centrale termice pe gaz: criterii de selecție

Bugetul personal

Înainte de a vă pregăti să căutați o centrală termică pe gaz, stabiliți care este bugetul disponibil pentru achiziție. O centrală termică pe gaz ieftină este disponibilă la prețuri cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, în timp ce modelele scumpe pot ajunge să coste chiar și peste 100.000 lei.

În cazul în care vă doriți o centrală termică pe gaz pentru o locuință cu o dimensiune de maximum 100 de metri pătrați, veți putea găsi suficiente modele viabile și eficiente, disponibile la prețuri ce nu depășesc 3.500 lei. În schimb, pentru încălzirea caselor de dimensiuni foarte mari, ar putea fi necesară o investiție minimă de 5.000 lei doar în unitatea de încălzire.

Țineți cont de faptul că la costurile de achiziție ale centralei termice pe gaz se adaugă și costurile de instalare, cât și cele pentru cumpărarea caloriferelor și a țevilor prin care circulă apa. În funcție de materialul din care sunt concepute, caloriferele au prețuri ce încep de la 80-100 lei și ajung chiar să depășească 500 lei.

Dimensiunea locuinței

Magazinele online obișnuiesc să încadreze centralele în funcție de dimensiunea încăperilor pe care urmează să le încălzească. Pentru a stabili care este centrala termică de care aveți nevoie, țineți cont de dimensiunea locuinței dvs.

Majoritatea centralelor termice pe gaz sunt recomandate pentru încălzirea unor încăperi cu dimensiuni cuprinse între 100 și 200 de metri pătrați, însă există suficiente modele de centrale termice pe gaz care pot încălzi fie suprafețe mai mari, uneori chiar și de peste 500 de metri pătrați, fie suprafețe mai mici, de sub 100 metri.

Eficiența energetică

Costurile suportate pe termen lung cu încălzirea locuinței și a apei menajere pot fi stabilite în funcție de eficiența energetică a centralei termice. Producătorii de centrale termice au obligația de a menționa clasa energetică din care face parte fiecare model de centrală comercializat, cât și consumul anual de energie al acestora, astfel că veți putea cunoaște consumul estimat.

Cele mai bune centrale termice pe gaz funcționează cu un consum redus de energie și sunt încadrate minimum în clasa energetică A. Dacă nu vreți să cheltuiți sume impresionante de bani pentru încălzirea apartamentului pe timpul iernii, este recomandat să evitați centralele termice cu o eficiență energetică scăzută, precum cele încadrate în clasele energetice B, C sau D.

Garanția centralei termice

La fel ca majoritatea produselor electrocasnice, centrala termică are o garanție de minimum doi ani. Recomandarea specialiștilor este să optați pentru o centrală termică pe gaz cu garanție mai mare de 3 ani. Cele mai bune centrale termice au adesea o garanție de minimum cinci ani.

De regulă, costurile suportate pentru o eventuală reparație a centralei termice, atunci când aceasta nu mai este în perioada de garanție, sunt unele ridicate. Tocmai de aceea, dacă alegeți să achiziționați o centrală cu garanție de doar doi ani, este indicat să plătiții în plus pentru extinderea garanției.

Suprafața de montare

Majoritatea centralelor termice pe gaz pot fi montate pe perete, dimensiunile acestora fiind unele medii sau reduse. Pe piață există însă și modele de centrale cu montare pe podea, dimensiunile acestor aparate fiind mai mari, la fel și greutatea. De regulă, centralele cu montaj pe podea funcționează pe lemne, peleți sau combustibil lichid. Cu toate acestea, dacă vreți o centrală pe gaz cu montaj în podea, veți găsi suficiente modele din care să alegeți.

Prepararea apei calde

Centralele termice pe gaz pot fi clasificate în funcție de modul de preparare al apei calde. Centralele pot fi prevăzute cu boiler integrat sau cu boiler extern. De asemenea, există centrale termice fără sistem de preparare al apei calde sau care prepară instant apa caldă. Cele mai bune centrale termice pe gaz sunt considerate cele combinate, care pot încălzi instant apa caldă, fără a avea nevoie de rezervor pentru stocare.

Puterea

Puterea de încălzire, cât și puterea de preparare a apei calde, sunt criterii esențiale de selecție, deoarece performanțele centralei termice sunt influențate în mod direct de acestea. Puterea utilă maximă de încălzire are valori exprimate în kW, cuprinse între 6 kW, pentru centrale termice rezidențiale, ideale pentru spații mici și peste 70 kW, pentru centrale termice pe gaz utilizate în medii industriale sau la încălzirea spațiilor mari.

Sistem Smart

Sistemele de încălzire au devenit tot mai avansate în ultimii ani, multiple funcții fiind încorporate în acestea. Anumite companii producătoare de centrale termice pe gaz concep sisteme de încălzire cu sistem inteligent de control.

Centralele termice smart pot fi controlate cu ușurință de pe un telefon sau o tabletă, astfel că pot fi pornite de la distanță, înainte de a ajunge acasă. Acest lucru poate fi foarte util pentru utilizator, deoarece contribuie la reducerea costurilor și poate ajuta la depistarea problemelor de funcționare ale centralei de la distanță, într-un timp redus.

Cele mai bune centrale termice pe gaz: RECOMANDĂRI

Am analizat opiniile experților și recenziile utilizatorilor pentru a vă oferi recomandările noastre pentru cele mai bune centrale termice pe gaz pe care le puteți cumpăra din magazinele online.

Centrala murala in condensare Ariston Alteas One Net 24, 24 kw, Schimbator primar inox, Senzor de camera Cube, Sonda externa, Interfata cu ecran tactil, fara kit inclus

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Ariston Alteas One Net 24
Ariston Alteas One Net 24

Disponibilă în trei variante, în funcție de puterea de încălzire, Ariston Alteas One Net este o centrală murală în condensare ce funcționează pe gaz natural, echipată cu funcția auto și comfort, dar și cu funcție de autodiagnoză și programare orară. Aspectul, împreună cu interfața cu ecran tactil, senzorul de cameră și modul wi-fi integrat fac ca centrala Ariston Alteas One Net să nu fie doar un sistem clasic de încălzire, ci un aparat electrocasnic modern, adaptat tehnologiei actuale. Centrala este încadrată în clasa energetică A+, astfel că consumul de energie este unul redus.

Avantaje:
– greutate redusă (35.3 kg)
– ecran tactil;
– funcție wi-fi;
– garanție de 7 ani.

Dezavantaje:
– zgomot de intensitate crescută la pornirea arzătorului;
– preț ridicat;
– display de calitate redusă.

Centrala termica in condensare Viessmann Vitodens 100-W 35 kw combi B1KC157, touchscreen

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Viessmann Vitodens 100-W 35 kw combi B1KC157
Viessmann Vitodens 100-W 35 kw combi B1KC157

Viessmann, considerată una dintre cele mai importante companii producătoare de centrale termice în condensare, se remarcă prin numărul mare de sisteme de încălzire extrem de eficiente, Vitodens 100 fiind unul dintre acestea. Centrala termică pe gaz Viessmann Vitodens 100, destinată pentru utilizări intense în mediul rezidențial, are o putere utilă maximă de încălzire de 100 kW, fiind recomandată pentru încălzirea spațiilor de până în 200 metri pătrați. Centrala beneficiază de display touchscreen, face parte din clasa energetică A și are un debit de apă caldă de peste 15 litri pe minut.

Avantaje:
– brand producător renumit;
– putere mare de încălzire;
– debit mare de apă caldă pe minut.

Dezavantaje:
– nivel ridicat de zgomot (45 db);
– perioadă de garanție minimă.

Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2
Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2

Buderus Logamax Plus este o centrala termică în condensare cu funcționare pe combustibil gazos, cu tiraj forțat, destinată pentru încălzirea spațiilor și pentru prepararea apei calde menajeră în mod instant. Centrala are o putere termică de 24 kW și este recomandată pentru încălzirea încăperilor cu dimensiuni de maximum 192 de metri pătrați. Buderus Logamax Plus dispune de regulator BC20 și display de dimensiuni crescute, fiind foarte ușor de utilizat. Consumul de energie este de 120 W, în timp ce randamentul maxim de încălzire de 109%. Nivelul de zgomot este unul redus, de doar 36 dB.

Avantaje:
– nivel redus de zgomot;
– randament crescut cu un consum mediu;
– eficiență crescută, chiar și în încăperi de dimensiuni mari.

Dezavantaje:
– aspect simplist;
– absența tehnologiilor avansate.

Centrala murala in condensare Ariston Genus One 30, 30 kw, Schimbator primar inox, Interfata cu ecran tactil, fara kit inclus

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Ariston Genus One 30
Ariston Genus One 30

Ariston Genus One 30 este o centrală murală în condensare ce funcționează pe gaz natural, recomandată pentru încălzirea unor locuințe cu o dimensiune utilă maximă de 180 de metri pătrați. Centrala termică a fost dotată cu schimbător primar din inox și face parte din clasa energetică A. Ariston Genus One 30 beneficiază de conectivitate Smart, astfel că va putea fi controlată cu ușurință, de la distantă, cu ajutorul unui smartphone sau a unei tablete. Garanția oferită de producător este de 5 ani, astfel că raportul dintre calitate și preț, printr-o raportare inclusiv la durata de viață asigurată, este unul mai mult decât acceptabil. Garanția este acordată doar dacă aparatul este instalat și pus în funcțiune de către una dintre firmele autorizate de către producător, conform mențiunilor din certificatul de garanție.

Avantaje:
– funcție Smart;
– garanție extinsă la 5 ani;
– sistem de control al arderii inovativ.

Dezavantaje:
– n
ivel crescut de zgomot (51 db).

Centrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 24 EU, Gaz, Tiraj fortat, 24 kW, Doua schimbatoare de caldura, Display digital, fara kit inclus

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Ariston Cares Premium 24 EU
Ariston Cares Premium 24 EU

Aveți un buget redus, dar vă doriți performanțe de încălzire suficient de bune pentru un spațiu de locuit de dimensiuni mari? Centrala termică murală în condensare Ariston Cares Premium 24 este produsul de care aveți nevoie! Centrala, prevăzută cu două schimbătoare de căldură, are un consum minim de energie, prepară apa caldă instant și poate încălzi spații suficient de mari, într-un timp redus. Deși are un debit de apă caldă relativ redus, alte aspecte, precum greutatea și dimensiunile reduse ale aparatului compensează minusurile.

Avantaje:
– costuri reduse;
– clasa energetică A;
– greutate redusă (25 kg);
– raport excelent calitate-preț.

Dezavantaje:
– nivel crescut de zgomot (50 db);
– debit redus de apă caldă (9.4 litri pe minut).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here