Lipsa apei curente reprezintă una dintre problemele cu care se confruntă multe comunități din mediul rural din România. Mai bine de cinci milioane de români nu au casele conectate la sistemul public de apă și nu dispun de baie proprie. O bună parte dintre gospodăriile din mediul rural folosesc în continuare apa obținută din fântâni.

Recomandările noastre (calitate-preț)

Fântâna nu poate fi însă considerată o sursă suficient de bună de alimentare, deoarece cantitatea de apă ce poate fi extrasă manual este una redusă, astfel că activitățile din gospodărie, precum udatul grădinii, ar necesita numeroase extrageri manuale de apă. În plus, simpla existența a unei fântâni nu face posibilă amenajarea unei băi, fiind în continuare necesar un sistem de pompare a apei.

Hidroforul poate reprezenta o soluție eficientă pentru gospodăriile din mediul rural, deoarece poate ridica și transporta apa din fântână către întreaga gospodărie, cât și către grădină. Hidroforul este un dispozitiv ce poate fi folosit inclusiv în mediul urban sau în zonele izolate, pentru asigurarea aprovizionării cu apă.

Ghidul actual vă va furniza informațiile de care aveți nevoie pentru a putea alege singuri cel mai bun hidrofor. Totodată, vă vom oferi o serie de recomandări, bazate pe criterii precum raportul calitate-preț, caracteristicile generale sau opiniile cumpărătorilor

De ce să alegi cel mai bun hidrofor?

Un hidrofor de calitate va face ca procesul de irigare a grădinii să devină unul automatizat, iar costurile suportate pentru udarea grădinii să scadă semnificativ. Este recomandată utilizarea celor mai bune hidrofoare, deoarece acestea prezintă riscuri mai mici de defectare, ceea ce înseamnă că vor putea funcționa pentru perioade mai lungi de timp.

Totodată, cel mai bun hidrofor va putea fi folosit deopotrivă pentru alimentarea gospodăriei și a băii cu apă, cât şi a dispozitivelor de spălare sau a aspersoarelor, cantitatea de apă pe care o poate pompa fiind una crescută.

Pentru a putea alege cel mai bun hidrofor, este necesar să cunoașteți cum funcționează un hidrofor, ce tipuri de hidrofoare există şi care sunt principalele caracteristici prin care aceste produse se pot diferenția.

Ce este un hidrofor?

Hidroforul este un aparat mecanic format dintr-o pompă, vas de expansiune (sau rezervor), racord antivibrant, presostat şi manometru cu ajutorul căruia se poate extrage apa din adâncime.

Hidroforul este utilizat la scară largă în mediile rurale, pentru asigurarea apei necesare irigării grădinii şi aprovizionării gospodăriei. În gospodăriile individuale din mediul urban, în clădirile rezidențiale, în uzine sau în restaurante, hidroforul este adesea folosit pentru a preîntâmpina eventuale scăderi de presiune în conductă.

Cum alegi cel mai bun hidrofor?

Înainte de a alege un hidrofor, este necesar să aveți cunoștințe minimale cu privire la caracteristicile care influențează performanța aparatului. Cel mai bun hidrofor nu este cel mai elegant sau cel mai ieftin produs, ci este cel care oferă cele mai bune performanțe pe termen lung.

Care sunt principalele componente ale unui hidrofor?

Electropompa: compusă dintr-o pompă şi dintr-un motor, constituie elementul principal al oricărui hidrofor. De performanțele motorului şi ale pompei depinde succesul hidroforului, astfel că puterea motorului, împreună cu materialele şi calitățile pompei, sunt decisive. Cel mai bun hidrofor dispune de un motor performant şi este prevăzut cu o pompă concepută din materiale durabile.

Vasul de expansiune: denumit popular rezervor, acesta are rolul de reducere al consumului de energie electrică, prin înmagazinarea apei şi transmiterea ei către consum, atunci când este nevoie, fără a mai fi necesară pornirea şi oprirea motorului.

Racordul antivibrant: face legătura între pompă şi vasul de expansiune şi are rolul de a limita transmiterea vibrațiilor în instalație.

Presostat: dispozitiv care acționează într-un anume mod un contact electric, prin deconectarea sau conectarea sa, în funcție de valoarea presiunii de fluid pe care o măsoară. Rolul presostatului este acela de a porni sau opri pompa atunci când presiunea apei din circuit este mai mică sau mai mare decât presiunea setată.

Filtru de particule: în anumite situații,  hidroforul poate fi deja prevăzut cu filtru de particule şi impurități, folosit atunci când apa de la sursă este murdară. Dacă în pachetul achiziționat nu este inclus un filtru, poate fi necesară achiziționarea separată şi instalarea sa pe coloana de alimentare cu apă.

Cel mai bun hidrofor: de ce țineți cont?

Pentru alegerea celui mai bun hidrofor trebuie să țineți cont de:

– caracteristicile tehnice ale hidroforului (puterea totală a motorului, capacitatea totală de stocare a vasului de expansiune, materialul din care este construit vasul de expansiune, etc.);
– tipul hidroforului şi adâncimea de extragere şi aspirație a apei;
– consumul energetic;
– nivelul de zgomot;
– calitatea sursei de apă la care urmează să se realizeze racordarea hidroforului.

Cel mai bun hidrofor trebuie să dispună de un motor puternic, să aibă o capacitate minimă a rezervorului de 18 litri, să asigure un consum redus de energie electrică şi să fie silențios şi sigur în funcționare.

Tipul hidroforului:

Pentru a nu alege hidroforul greșit şi pentru a nu fi necesar returul produsului, este imperios necesar să vă cunoașteți sursa de apă. Mai exact, trebuie să știți adâncimea la care este săpat puțul din care urmează să se realizeze extracția apei.

În comerț există două tipuri de hidrofoare, care au capacități diferite în ceea ce privește adâncimea de la care pot extrage şi mai apoi pompa apa prin instalație.

Hidrofor de suprafață

Hidroforul conectat la o pompă de suprafață poate extrage apa de la adâncimi reduse, de până la 10 metri şi este foarte pentru gospodării în care consumul mediu de apă zilnic este unul mediu sau mic. Un hidrofor de suprafață de calitate poate fi prevăzut cu un rezervor cu o capacitate mare, astfel că poate avea o eficiență suficient de mare.

Principalele avantaje ale unui hidrofor de suprafață îl reprezintă consumul redus de energie electrică, ce se traduce printr-o scădere a costurilor lunare la curent şi costurile reduse de achiziție.

Hidrofor submersibil

Hidroforul submersibil (hidrofor de mare adâncime) poate extrage apa de la adâncimi mai mari de 10 metri, folosind o pompă submersibilă. În cazul unui sistem hidrofor care folosește o pompă submersibilă de înaltă calitate, adâncimea maximă de la care poate pompa apa atinge 30 de metri.

Performanțele asigurate de electropompă sunt semnificativ mai mari decât în cazul unui hidrofor de suprafață, însă costurile cresc şi ele. Hidroforul submersibil este recomandat pentru utilizatorii care au nevoie de cantități crescute de apă.

Capacitatea motorului

Un motor puternic al hidroforului este sinonim cu o putere mai mare de lucru şi cu o capacitate de extracție de la adâncimi mai mari. Majoritatea hidrofoarelor din comerț dispun de un motor cu o putere exprimată în wați cuprinsă între 600W şi 1250W.

Cele mai puternice hidrofoare dispun de motoare cu o putere de peste 2000W, în timp ce hidrofoarele de suprafață, destinate gospodăriilor mici, au un motor cu o putere de sub 500W.

Nivelul de zgomot

Este de preferat ca nivelul de zgomot emis de hidrofor să nu fie unul foarte ridicat, astfel încât aparatul să poată fi folosit fără niciun deranj inclusiv pe timp de noapte. Mai bine de jumătate din hidrofoarele din comerț emit zgomote cu o intensitate de aproximativ 70 de decibeli, un nivel de zgomot întâlnit în mediile aglomerate

Pompa

Element principal al sistemului hidroforului, pompa are rolul de a aspira apa şi este una dintre componentele care poate să influențeze alegerea finală a cumpărătorului.

Pompa poate fi de mai multe tipuri:
– submersibilă, folosită pentru extragerea apei de la adâncimi crescute;
– de suprafață, folosită pentru a extrage apa de la adâncimi reduse.

Pompa pentru hidrofor este construită din fontă sau inox, materiale cu o durabilitate crescută.

Aspecte secundare, precum dimensiunea hidroforului, consumul de energie electrică sau costurile de achiziție, depind de preferințele şi posibilitățile fiecăruia, însă nu pot fi considerați indici de performanță.

Cel mai bun hidrofor: RECOMANDĂRI

Folosind informațiile existente pe site-urile de specialitate, coroborate cu opiniile generale ale utilizatorilor, vă propunem câteva modele de hidrofoare pentru casă care au fost în topul preferințelor consumatorilor şi experților.

Hidrofor Wasserkonig WK3800/25H

Creați în propria gospodărie un sistem automatizat de extragere a apei. Alimentați întreaga casă cu apă şi asigurați irigarea unei suprafețe medii de teren cu ajutorul hidroforului Wasserkonig WK3800. Echipat cu un motor de 950W, dispozitivul funcționează la o presiune maximă de 4.5 bari. Rezervorul montat are o capacitate de 24 litri, iar debitul maxim este de 3800 litri pe oră (aproximativ 64 litri pe minut). Materialele din care sunt create turbina şi carcasa motorului reprezintă avantaje importante ale hidroforului, deoarece sporesc durabilitatea acestuia. Vezi prețul de astăzi!

Hidrofor Ruris AquaPower 2010

Alimentare continuă cu apă, pentru un consum mediu de peste 50 de litri pe minut. Ideal pentru un sistem de irigații de dimensiuni mici sau pentru alimentarea cu apă potabilă în sistem automatizat. Hidroforul Ruris AquaPower 2010 este prevăzut cu un motor cu o putere de 900W, astfel că poate fi folosit pentru a extrage apă de la adâncimi de până la 9 metri. Silențios în utilizare, reprezintă unul dintre produsele favorite de cumpărători, pentru excelentul raport dintre calitate şi preț. Vezi prețul de astăzi!

Hidrofor 24L Steinhaus PRO-BOO24

Excelent pentru gospodăria dumneavoastră, durabil şi sigur, hidroforul Steinhause Pro-Boo24 este conceput din cele mai bune materiale şi poate asigura o alimentare continuă cu apă pentru locuință şi grădină. Caracteristici:
– pompă din fontă;
– motor cu o putere de 800W;
– tensiune de alimentare de 230V;
– presiune maximă de 3.8 bari;
– capacitate de 24 litri a vasului de expansiune;
– diametru de 33 mm al racordurilor de refulare şi aspirație;
– debit maxim de 3200 litri/ora;
– înălțime de refulare de 38 metri;
– adâncime de absorbție de 8 metri. Vezi prețul de astăzi!

Hidrofor Black & Decker BXGP1100XBE

Ideal pentru utilizări în medii rezidențiale, dispune de un motor de 1100W cu un nivel de zgomot de 89 db. Hidroforul este conceput din inox, astfel că este durabil şi poate reprezenta o investiție de durată. Adâncimea de absorbție este de 8 metri, în timp ce presiunea maximă poate atinge valori de 3 bari. Capacitatea vasului de expansiune este de 24 de litri iar debitul pompat este de 4600 litri pe oră, așadar aproximativ 77 litri pe minut. Vezi prețul de astăzi!

Hidrofor Ruris AquaPower 1008

Cel mai bun raport calitate-preț la un hidrofor pentru o locuință convențională. Ideal pentru alimentarea gospodăriei cu apă de consum, hidroforul Ruris AquaPower 1008 dispune de un motor monofazat cu o putere de 750W şi de un vas de expansiune cu o capacitate de 46 litri. Înălțimea de refulare este de 45 metri, în timp ce adâncimea maximă la care poate fi amplasată pompa este de 9 metri. Vezi prețul de astăzi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here