Acumularea resturilor alimentare în spațiile interdentare şi utilizarea incorectă sau neutilizarea aței dentare reprezintă două posibile cauze ale degradării smalțului dentar şi a apariției cariilor dentare.

Pentru a preveni afecțiunile dentare şi pentru a proteja sănătatea orală, se poate recurge la utilizarea unui irigator bucal, un dispozitiv relativ recent apărut pe piața comercială din România, dar a cărui eficiență a fost confirmată de studii clinice.

Recomandările noastre (calitate-preț)

Irigatorul bucal poate reprezenta o excelentă alternativă pentru ața dentară, adesea utilizată eronat de către persoanele fără o instruire adecvată, dar şi un ajutor de nădejde pentru persoanele cu aparat dentar sau cu implanturi dentare.

În ghidul actual vom stabili, folosind informațiile furnizate de cercetători, dar şi opiniile cumpărătorilor, care este cel mai bun irigator bucal şi de ce este indicată utilizarea irigatoarelor bucale.

Ce este un irigator bucal?

Irigatorul bucal este un dispozitiv de îngrijire dentară care utilizează un flux de apă pulsatorie cu presiune înaltă pentru a îndepărta placa bacteriană şi resturile alimentare din spațiile interdentare.

Utilizarea unui irigator bucal este asociată cu o îmbunătățire a sănătății bucale, în mod special pentru persoanele cu implanturi dentare sau cu aparat dentar, care pot avea probleme în utilizarea periuței dentare sau a aței dentare.

De ce să folosești un irigator bucal?

Irigatorul bucal este un dispozitiv sigur, care nu afectează sănătatea dinților sau a gingiilor și care poate fi folosit inclusiv de persoane cu afecțiuni dentare. În schimb, alternativa sa, reprezentată de ața dentară, poate produce leziuni la nivelul gingiei, atunci când este folosită incorect.

Studiile arată că irigatorul bucal este mai eficient în tratarea gingivitei decât ața dentară, deoarece poate curăța inclusiv sub linia gingiilor şi poate oferi astfel o curățare completă în jurul dinților. Combinația periajului dentar manual cu irigarea orală este de două ori mai eficientă pentru a reduce sângerarea gingivală, comparativ cu periajul și ața dentară.

Totodată, irigatorul bucal este extrem de util persoanelor cu aparat dentar, care pot întâmpina dificultăți în utilizarea periuței dentare. Jeturile de apă emise de irigator ajută la curățarea spațiilor interdentare, dar şi a parantezelor aparatului dentar.

Irigatorul bucal nu poate înlocui periajul dentar zilnic şi nici nu previne vizitele la medicul dentist, ci reprezintă o metodă suplimentară de asigurare a unei bune igiene orale. Utilizat cu regularitate, poate contribui la reducerea numărului de vizite la medic.

Cum alegi cel mai bun irigator bucal?

La fel ca în cazul periuței dentare, este necesar ca irigatorul dentar să răspundă nevoilor utilizatorului şi să fie pe placul acestuia. Există mai multe tipuri de irigatoare dentare şi diferențe importante în ceea ce privește caracteristicile acestora, astfel că trebuie să știm cum să îl alegem pe cel mai bun.

Alegerea celui mai bun irigator bucal este o sarcină mai complexă decât ar putea părea la o primă vedere. După cum am menționat anterior, pe piață există mai multe tipuri de irigatoare bucale, care se diferențiază prin opțiunile existente, numărul treptelor de presiune, sursa de alimentare sau portabilitate.

Cel mai bun irigator bucal: de ce să ții cont când îl alegi?

Irigatorul bucal trebuie să satisfacă cerințele utilizatorului şi să fie cea mai bună opțiune pentru persoana care îl utilizează. Deoarece sănătatea orală a indivizilor nu este întotdeauna aceeași, un bun irigator bucal nu este în mod general recomandat pentru toți posibilii cumpărători.

Există anumite aspecte generale de care puteți ține cont, înainte de a alege irigatorul bucal:

Tipul irigatorului

În funcție de modul de funcționare, există trei categorii principale de irigatoare bucale: irigatoare bucale staționare, care funcționează cu apa din rețeaua de alimentare, irigatoare bucale fără rezervor, care necesită conectarea la o sursă de apă şi irigatoare autonome cu rezervor, care necesită umplerea rezervorului înainte de utilizare.

Fiecare dintre modelele menționate funcționează diferit, jetul de apă fiind pulsat la o presiune diferită, în funcție de diferite aspecte secundare, precum presiunea din robinet sau volumul rezervorului, în cazul irigatoarelor autonome.

Irigatoarele bucale staționare: avantaje şi dezavantaje

– au un volum mare al rezervorului, astfel că pot fi folosite de întreaga familie;
– dispun de o varietate importantă de moduri şi includ multiple atașamente şi capete;
– motorul acestora este unul puternic, care poate crea o presiune mare a jetului de apă, pentru o curățare mai eficientă;
– ocupă mult spațiu şi nu este portabil;
– intensitatea zgomotului poate fi una puternică;
– prezintă pericol de electrocutare, nefiind admisibilă atingerea aparatului cu mâinile umede sau scufundarea sa în lichid.

Irigatoarele bucale fără rezervor: avantaje şi dezavantaje

– funcționează prin simpla conectare la o sursă de apă (fixată la capul de duş sau la chiuveta din baie);
– asigură o temperatură constantă a apei şi poate funcționa cu apă caldă;
– nu folosește curent electric;
– ocupă puțin spațiu şi sunt portabile;
– sunt disponibile la prețuri mici;
– presiunea apei din irigatorul poate depinde de presiunea apei de la sistemul de apă din apartament;
– pot să nu fie la fel de eficiente ca irigatoarele staționare cu rezervor.

Irigatoarele bucale autonome cu rezervor: avantaje şi dezavantaje

– funcționează folosind apa din rezervor;
– sunt portabile şi ușor de utilizat;
– au o capacitate redusă a rezervorului.

Numărul de programe

O îngrijire dentară profesională presupune personalizarea programului irigatorului bucal. Dacă urmează să cumpărați pentru prima oară un irigator bucal, este indicat să investiți într-un dispozitiv care oferă viteze diferite ale apei, așadar un număr mai mare de programe. Cu un astfel de dispozitiv, puteți controla presiunea apei, ceea ce vă va permite să curățați dinții fără disconfort.

Numărul treptelor de presiune

Posibilitatea de a regla intensitatea presiunii fluxului de apă este indispensabilă, în special dacă dispozitivul urmează să fie folosit de persoane bătrâne sau de copii. Folosirea irigatorului la putere mică, la primele utilizări, este o recomandare generală, aplicabilă chiar şi în cazul utilizatorilor sănătoși, indiferent de vârstă.

Cel mai bun irigator bucal poate funcționa la presiune înaltă, însă, totodată, poate oferi posibilitatea de a configura intensitatea jetului, prin modificarea treptei de presiune. Un irigator bucal cu multe trepte de presiune poate fi folosit inclusiv de persoanele cu problemele dentare, care pot avea nevoie de o presiune mai scăzută a fluxului de apă.

Numărul şi tipurile duzelor de irigare

Irigatoarele dentare sunt prevăzute cu un anumit număr de duze de irigare, la fel cum periuțele electrice sunt prevăzute cu un anumit număr de capete. Conform indicațiilor specialiștilor, este recomandat să se opteze pentru un irigator care vine la pachet cu mai multe duze de irigare, de diferite tipuri. Cel mai bun irigator bucal dispune de mai multe atașamente şi accesorii.

Rezervorul sau sursa de apă

Necesitățile şi preferințele utilizatorului reprezintă principalul factor care trebuie luat în calcul, atunci când se alege tipul irigatorului dorit, în funcție de modul său de alimentare cu apă. În cazul în care vă doriți să utilizați irigatorul bucal împreună cu alți membri ai familiei, vă recomandăm un irigator bucal countertop (staționar) sau un irigator care se poate conecta la rețeaua de alimentare cu apă.

Pentru o utilizare unitară sau pentru utilizatorii pasionați de călătorii, care își doresc să folosească irigatorul nu doar acasă, se recomandă achiziția unui irigator bucal autonom cu rezervor. Acestea pot fi folosite pentru una sau două spălări, cu apa disponibilă în rezervorul plin. După golirea rezervorului, încorporat în irigator, este necesară reumplerea sa. Performanțele unui irigator bucal autonom cu rezervor sunt mai mici decât ale irigatoarelor fără rezervor sau cu rezervoare de mari capacități.

Funcții suplimentare

Te sfătuim să optezi pentru un irigator bucal cu sistem antibacterian, al cărui rezervor poate fi alimentat cu apă de gură, dacă medicul ți-a recomandat utilizarea apei de gură. O altă funcție suplimentară utilă este şi masajul gingival, care poate fi realizat cu ajutorul unui capăt special, inclus de regulă în pachet.

Cel mai bun irigator bucal: RECOMANDĂRI

Înainte de a alege irigatorul bucal, este recomandat să te consulți cu medicul tău dentist şi să îi comunici acestuia preferințele tale. În finalul ghidului, vă vom prezenta cele mai bune irigatoare bucale, folosindu-ne de recomandările specialiștilor din domeniu şi de opiniile exprimate de cumpărători.

Irigator/Dus bucal Waterpik Profesional Aquarius WP-662

Redă dinților tăi albul natural şi protejează sănătatea orală cu irigatorul Waterpik Aquarius. Produsul este destinat utilizării în medii profesionale, însă poate fi la fel de uşor utilizat şi acasă, de către persoane fără cunoștințe medicale. Irigatorul oferă o curățare în întregime a spațiilor interdentare şi grație celor zece programe poate fi uşor folosit de oricine, indiferent de starea actuală de sănătate dentară. Waterpik Aquarius vine la pachet cu şapte capete standard. Vezi prețul de astăzi.

Irigator bucal NiceFeel, 10 trepte presiune, 7 capete, 8.3 ATM, 1700 pulsatii/minut, rezervor 600ml

Contribuie la menținerea respirației proaspete prin utilizarea regulată a irigatorului bucal NiceFell. Cele 1.700 de pulsații pe minut sunt menite să ofere o curățare în întregime a spațiilor interdentare într-un timp extrem de scurt. Ai dinții sensibili sau o afecțiune gingivală? Nu este nicio problemă, deoarece irigatorul are zece trepte de presiune şi poate fi folosit nu doar la presiuni crescute, ci şi joase. Vezi prețul de astăzi.

Irigator bucal So Wash Vortice efect aspirare 8 capete 10 trepte presiune 8,6 atm 1200 pulsatii/minut rezervor 600ml

Ideal pentru curățarea spațiilor greu accesibile dintre dinți, irigatorul So Wash Vortice este recomandat pentru persoanele care caută un bun irigator oral pentru întreaga familie. Alimentat de la rețeaua de apă, irigatorul este prevăzut cu un rezervor cu o capacitate de 600 ml. Datorită celor zece trepte de presiune poate fi folosit atât de persoane fără probleme dentare, cât şi de cei care se confruntă cu afecțiuni dentare. Irigatorul So Wash folosește tehnologia Vortice, care permite crearea unui jet de apă concentric, delicat şi eficient. Pentru a putea fi folosit de toți membrii familiei, irigatorul vine la pachet cu opt capete standard. Vezi prețul de astăzi.

Irigator bucal Dr. Mayer WT5000, Profesional, Alb

Irigatorul profesional Dr. Mayer poate fi folosit de întreaga familie, datorită capacității crescute a rezervorului (1600 ml) şi poate contribui la diminuarea riscului de apariția a cariilor dentare. Cu ajutorul său pot fi eliminate cu ușurință toate resturile interdentare, chiar şi din cele mai greu accesibile locuri, unde ața dentară este de obicei dificil de utilizat. Irigatorul oferă posibilitatea de control al presiunii, datorită celor șase trepte de presiune disponibile. Pachetul conține:
– patru capete standard, de uz general, pentru fiecare membru al familiei;
– un capăt ortodontic (pentru masaj gingival, ideal pentru persoanele cu aparat dentar);
– un capăt pentru curățarea limbii;
– un capăt pentru irigarea subgingivală, în zonele foarte greu accesibile.
– un capăt cu peri dentari pentru curățarea lucrărilor ortodontice.  Vezi prețul de astăzi.

Irigator bucal Oral-B Aqua Care portabil, 2 trepte de intensitate, 1 capat, Alb

Oral-B propune un model de irigator bucal portabil, electric, de dimensiuni reduse, dar cu caracteristici excelente. Irigatorul funcționează în două trepte de intensitate, prin flux de apă concentrat sau rotativ. În ceea ce privește modul de curățare, aparatul poate fi personalizat, controlul asupra fluxului de apă fiind unul deplin. În plus, irigatorul dispune de tehnologia Oxyjet, care face ca apa să se amestece cu aerul, pentru a curăța spațiile interdentare cu microbule cu impulsuri. Vezi prețul de astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here