Gătitul la aragaz, în propria bucătărie, oferă numeroase avantaje și reprezintă o modalitate eficientă de a economisi bani. Cu toate acestea, în anumite situații, gătitul acasă poate să prezinte și o serie de dezavantaje. Fumul emanat în procesul de prăjire sau fierbere, împreună cu mirosul de mâncare, ar putea să constituie o problema.

Recomandările noastre (calitate-preț)

Pentru a preîntâmpina această problemă, poate fi necesară achiziționarea și montarea unei hote, unul dintre aparatele electrocasnice esențiale dintr-o bucătărie. Hota poate să absoarbă fumul și mirosurile emanate în timp ce gătiți și vă poate fi de un real folos în orice moment al zilei.

Ghidul actual de achiziție este menit să vă ajute să alegeți cea mai bună hotă disponibilă în ofertele magazinelor prezente în online. Din ghid veți afla cum influențează prețul performanțele unei hote și care sunt caracteristicile principale de care trebuie să țineți cont înainte de achiziție.

De ce ai nevoie de o hotă?

Utilizarea unei plite cu alimentare pe gaz pentru gătit duce la eliminarea în aer a monoxidului de carbon și a dioxidului de azot, substanțe periculoase pentru organismul uman, atunci când sunt prezente în doze mari.

Fără o ventilație corespunzătoare, monoxidul de carbon și dioxidul de azot vor rămâne în aer pentru perioade lungi de timp, sporind riscul de apariție a unor probleme se sănătate, în special pentru persoanele vârstnice sau cu afecțiuni pulmonare.

Una dintre soluțiile frecvent folosite pentru evacuarea gazelor emanate de plita pe gaz este aceea de deschidere a ferestrelor din bucătărie. Această variantă poate produce un disconfort major în lunile de iarnă, atunci când temperatura de afară este una scăzută. Cea mai bună opțiune pentru evacuarea produșilor rezultați în urma utilizării aragazului rămâne hota de ventilație. Cea mai bună hota ajută la captarea fumului și a grăsimii, aerisind aerul din jurul aragazului.

De ce să alegi cea mai bună hotă?

Dacă gătiți acasă, hota de bucătărie este cel puțin la fel de importantă ca plita sau cuptorul. Cu ajutorul hotei vor putea fi evacuate mirosurile neplăcute, dar și fumul care poate dăuna sănătății. Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate și pentru a reduce în mod semnificativ cantitatea de poluanți atmosferici emiși în urma procesului de gătire, este important să alegeți cea mai bună hotă.

Cum alegi cea mai bună hotă?

Pentru a putea alege cea mai bună hotă pentru propriile necesități, trebuie să identificați care este tipul hotei de care aveți nevoie, care sunt caracteristicile care vă interesează și care este bugetul de care dispuneți. Înainte de achiziție, țineți cont de:

Tipul hotei, în funcție de locul de montaj

Hota de bucătărie montată sub dulap

Instalate sub dulapurile superioare, chiar deasupra plitei și a cuptorului, hotele de acest tip sunt mai compacte decât hotele montate pe perete și sunt potrivite pentru bucătăriile de dimensiuni reduse. Hota de bucătărie se poate instala cu ușurință, nefiind necesar ajutorul profesional, cu excepția cazurilor în care modelul prevede un sistem de evacuare externă.

Hota de bucătărie montată pe perete

Hota de perete, cunoscută și sub denumirea de hotă decorativă, modifică substanțial aspectul bucătăriei și este eficientă în eliminarea mirosurilor și a gazului emanate de aragaz. Montată deasupra plitei, hota de perete este ideală pentru bucătăriile de dimensiuni mari și adesea este configurată

Hotă tip insulă

Ideală pentru bucătăriile deschise și cu un design modern, hota tip insulă este plasată deasupra plitei, fără utilizarea pereților laterali. Hota tip insulă are o capacitate de ventilație mai mică decât cea a hotei de perete, deoarece fumul degajat de plită are mai mult spațiu pentru a se răspândi.

Un alt dezavantaj al hotei tip insulă îl reprezintă suportul insular, care exercită o presiune crescută asupra tavanului. Pentru a nu exista probleme în viitor, este important ca instalarea unei hote de tip insulă să fie realizată corect, de către un specialist.

Tipul hotei, în funcție de modul de funcționare

Hotă cu evacuare externă

Mecanismul de funcționare al acestor hote este relativ simplu: hota extrage poluanții din aerul interior și îl eliberează în interior, prin intermediul unor conducte interioare ce au legătură cu mediul extern. Conductele prin care circulă aerul din interior către exterior sunt instalate de regulă prin tavan sau prin peretele din spatele aragazului.

Instalarea unei hote cu evacuare externă necesită un consum suplimentar de bani și, în cazul în care nu se apelează la un profesionist, de efort din partea utilizatorului. Hotele cu evacuare externă sunt mai eficiente decât cele cu evacuare internă, însă și costurile lor sunt mai ridicate.

Hote cu reciclare internă

Hotele din această categorie aspiră vaporii de aer rezultați în urma preparării alimentelor pe aragaz, îi trec prin niște filtre și mai apoi îi eliberează înapoi în cameră. Hotele care reciclează aerul prin filtre nu au capacitatea de a elimina fumul dens și mirosurile puternice.

Deși sunt mai puțin eficiente decât hotele cu evacuare externă, hotele fără conducte de evacuare sunt totuși eficiente, deoarece elimină nevoia de a deschide geamul pentru aerisire.

Hotă mixtă (convertibilă)

Permite trecerea de la reciclare internă a aerului la evacuare externă a acestuia. Hota convertibilă este prevăzută cu orificii de evacuare externe și cu filtre de reciclare a aerului. Mai scumpe decât celelalte tipuri de hote, cele mixte oferă utilizatorului o mai mare flexibilitate.

Cea mai bună hotă: Criterii de selecție

Dimensiunile hotei

Hotele pentru bucătărie au dimensiuni diferite, cuprinse între 60 și 110 cm. În momentul în care alegeți cea mai bună hotă pentru propria bucătărie, este esențial să luați în calcul dimensiunea sa. Dacă dispuneți de suficient spațiu, este recomandat să optați pentru o hotă de dimensiuni mari, preferabil de perete.

Debitul de aer absorbit

Puterea unei hote, dată de capacitatea sa de aspirație, este esențială pentru cumpărători. Debitul de aer absorbit este măsurat în metri cubi pe minut sau metri cubi pe oră. Cele mai bune hote de bucătărie au un debit de aer absorbit de minimum 500 metri cubi pe oră.

Nivelul de zgomot

Cea mai bună hotă trebuie să funcționeze fără a crea disconfort utilizatorului, așadar la un nivel de zgomot de o intensitate mică. Hotele au un nivel de zgomot cuprins între 35 decibeli și peste 70 decibeli. Vă recomandăm să optați pentru o hotă silențioasă, dacă locuiți într-o zonă rezidențială de bloc sau dacă dimensiunile bucătăriei nu sunt unele mari.

Filtre

Hotele folosesc filtre pentru capturarea substanțelor uleioase. În funcție de tipul filtrelor și de materialul din care acestea sunt concepute, puteți să știți cât de eficiente sunt și cât de ușor sau de greu se pot curăța.

Eficiența energetică

Consumul de energie electrică anual al unei hote este menționat întotdeauna de producător pe etichetă, menționându-se totodată clasa energetică din care produsul face parte. În cazul hotelor, eficiența energetică este exprimată de la valoarea cea mai mare (consumul cel mai redus – A+++) la valoarea cea mai mică (consumul cel mai mare  – F).

Cea mai bună hotă: RECOMANDĂRI

Am analizat opiniile experților și recenziile utilizatorilor pentru a vă oferi recomandările noastre pentru cea mai bună hotă pe care o puteți cumpăra din magazinele online. Nu avem o singură recomandare, ci vă oferim cinci variante pentru o achiziție reușită.

Hota incorporabila telescopica Electrolux EFP60460OX, Putere de absorbtie 603 mc/h, 1 motor, 3 viteze, 60 cm, Inox

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Electrolux EFP60460OX
Electrolux EFP60460OX

Elegantă și concepută din materiale de înaltă calitate, Electrolux EFP60460OX este una dintre cele mai eficiente hote telescopice pe care o puteți găsi în magazinele online, puterea sa de absorbție confirmând acest lucru. Hota poate îndepărta fumul și mirosurile neplăcute atât prin evacuare în mediul extern, cât și prin recirculare. Deși este disponibilă la un preț semnificativ mai mare decât al altor hote încorporabile, investiția în această hotă va fi atenuată încă din primul an de utilizare. Comparativ cu alte produse din aceeași gamă, modelul de hotă al celor de la Electrolux are un consum de energie anual de două sau trei ori mai mic, ceea ce se traduce într-o importantă economie la buget, pe termen lung. În plus, în pachetul oferit la achiziția hotei veți primi și două filtre de aluminiu și un filtru de carbon, nemaifiind necesară achiziționarea lor separată.

Avantaje:
– eficiență energetică crescută.

Dezavantaje:
– preț ridicat.

Hota incorporabila telescopica Hansa OTS-625 IH, Putere de absorbtie 361 m3/h, 2 motoare, 60 cm, Inox

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Hansa OTS-625 IH
Hansa OTS-625 IH

Elimină complet fumul emanat în timpul gătitului, împreună cu mirosurile puternice rezultate, folosind hota încorporabilă cu design telescopic Hansa OTS-625 IH. Hota are o putere de absorbție de 361 mc/h și folosește metoda de recirculare a aerului pentru a oferi confort utilizatorilor în bucătărie, în timpul preparării rețetelor favorite. Silențioasă, cu un nivel de zgomot de maximum 63 decibeli, hota este ideală pentru bucătăriile de dimensiuni mici sau medii.

Avantaje:
– nivel redus de zgomot;
– preț redus.

Dezavantaje:
– nu folosește evacuarea externă, ci recirculă aerul.

Hota traditionala Heinner XCH-450S, Putere de absorbtie 326.4 mc/h, 2 motoare, 60 cm, Inox

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Heinner XCH-450S
Heinner XCH-450S

Heinner XCH-450S este o hotă tradițională de perete cu evacuare externă prevăzută cu două motoare, care funcționează în trei trepte de putere. Hota are o putere de absorbție de 151.9 mc/h, în prima treaptă de putere și de aproximativ 330 mc/h, în treapta a doua de putere. Heinner XCH-450S este concepută din inox, astfel că durabilitatea sa pe termen lung este crescută. Deși este încadrată în clasa energetică C, consumul anual de energie electrică al hotei este unul redus, de doar 57 kWh. La achiziția acestei hote veți beneficia de o perioadă de garanție extinsă, de 36 luni, mai mare decât în cazul altor produse din aceeași categorie.

Avantaje:
– putere mare de absorbție;
– consum redus de energie.

Dezavantaje:
– nivel crescut de zgomot.

Hota incorporabila telescopica Bosch DFM064W50, Putere de absorbtie 400 mc/h, 1 motor, 60 cm, Inox

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Bosch DFM064W50
Bosch DFM064W50

Bucurați-vă de aceeași calitate a aerului din bucătărie, chiar și în momentele în care gătiți, cu ajutorul hotei încorporabile cu design telescopic Bosch DFM064W50. Puterea sa mare de absorbție asigură o evacuare eficientă a fumului și a tuturor mirosurilor emanate în timpul gătitului. Modelul este unul mixt, aerul fiind fie evacuat prin sistemele de aerisire către exterior sau reciclat la interior, după o recirculare prin filtrele de aluminiu.

Avantaje:
– putere mare de absorbție a aerului;
– consum redus de energie.

Dezavantaje:
– nivelul de zgomot.

Hota traditionala Heinner CH400BRW, Putere de absorbtie 347.4 mc/h, 2 motoare, 60 cm, Maro

VEZI PREȚUL DE ASTĂZI !!!

Heinner CH400BRW
Heinner CH400BRW

Nu vreți să investiți sume impresionante de bani într-o hotă sau bucătăria are dimensiuni reduse? Cea mai bună hotă pentru dvs. poate fi Heinner CH400BRW, un model ușor de instalat, ce nu este prevăzut cu sistem de aerisire exterior, ci funcționează prin recircularea aerului. Debitul maxim de absorbție al hotei este de aproape 350 mc/h, în cea de a doua treaptă de viteză. În prima treaptă de viteză, debitul de absorbție nu depășește 219 mc/h. Comparativ cu alte modele de hote, Heinner CH400BRW are un consum mai mare de energie electrică și este mai zgomotoasă.

Avantaje:
– prețul redus;
– puterea mare de absorbție.

Dezavantaje:
– nivelul de zgomot;
– consumul ridicat de energie electrică (101 kWh/an).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here